Paper Art Fest във VIVACOM Аrt Hall

 • IMG_8514

  IMG_8514

 • IMG_8400

  IMG_8400

 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • IMG_8517

  IMG_8517

 • IMG_8505

  IMG_8505

Започна второто издание на ежегодния фестивал за хартиени изкуства Sofia Paper Art Fest. Чакахме го с нетърпение, защото тази година VIVACOM Art Hall ще бъде негова централна локация!

Домакини сме на любимата ни изложба „Хартията в театъра” с куратор Даниела Тодорова, представяща емблематични театрални постановки с хартиена сценография, носещи визуален чар и иновативни сценични решения. Телефонната палата беше преобразена от тази мозайка от теми, актьорски и режисьорски постижения, костюми и декори от известни български сценографи като Мая Петрова, Стефан Попов, Мирослав Цветанов, Възкресия Вихърова, Свила Величкова и режисьори като Катя Петрова, Теди Москов, Магдалена Митева, Мила Коларова и др.

В рамките на фестивала във VIVACOM Art Hall се случават ужасно много неща: демонстрации и театрални форми, фокусирани върху възможностите, които хартията дава за изграждане на образ и внушение, филмирани театрални представления и лекции, свързани със световноизвестни творци като Пикасо, Брак, Пол Кле и Миро, превърнали колажа в изкуство без граници. Гостуващата авторка Чармиан Полак представи значими творци на хартиеното изкуство от Великобритания, а български сценографи споделиха своя опит за принципите в световното изкуство с хартията.

Театър “LA STRADA” показва обекти от култовите представления „Мармалад“ и „Комедия на слугите“, в които сценографските решения разчитат изцяло на образите от хартия на Свила Величкова и Вячеслав Парлапанов. Стефан Попов ще представи атрактивни фрагменти от „Трансформацията“ и операта „Дидона и Еней“, а на 12 май говори за провокациите и работата с хартия в неговото творчество в лекцията „Хартиени експерименти”.

Маги Митева, по-известна с името на студиото си Lumagi реализира проект за своята хартиена стая, наречена „Малкото голямо четене“, а Мая Петрова представя постиженията си с хартия в кукления театър – хвърчащи и летящи форми, движещи се и подскачащи кукли от хартия, алегорични изображения и летящи съоръжения, които могат да се видят пак там, в Телефонната палата. Специален акцент, носещ непреходната естетика на японското изкуство, е и сценографията на Мирослав Цветанов.

Paper Art Fest се организира от Фондация „Аматерас“ и продължава до 23 май.

Share Button