Дървото на живота. Девет български автори интерпретират вечната тема за връзката с природата

  • Люба Халева

    Люба Халева

  • P4020883

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • P4020878

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Между човека и природата съществува дълбока връзка, която религията, науката и изкуството са се опитвали посвоему да разгадаят със средствата и методите, с които разполагат. Успешно или не – историята ще си каже, но ние си мислим, че все пак изкуството има няколко предимства в тази така трудна задача. Може би защото работи с интуицията и емоцията много повече от двете си посестрими, без да се опитва да доказва с точни твърдения, нито да се оповава на наразрушими принципи и постулати. Изложбата „Дървото на живота” във VIVACOM Art Hall ни кара да се замислим над тези и още много други въпроси, като например глобалното затопляне и природните катаклизми, земетресения, наводнения, пожари и пр., които днес са по-актуални отвсякога и ни тревожат ежедневно.

В нея са представени оригинални интерпретации по темата на девет доказали се български автори: Ева Димитрова, проф. Илия Илиев, Игната Василева, Люба Халева, Любен Генов, Петя Денева, Слав Недев, Чавдар Вълов и Ясен Иванчев. Всеки от тях е използвал различни изразни средства, докато общото помежду им е новаторският подход в тълкуването на тази така универсална тема. Художникът става част от хармоничната картина на видимия свят и я пренася върху платното, за да представи своето виждане за най-прекия път между човека и природата.

Подходът на авторите е искрен, поетичен, възторжен и абстрактен и в същото време реалистичен, противоречив и лаконичен. Артистите изразяват своите послания и дават цялостен облик на новите си търсения, отговаряйки на въпросите разрушена ли е връзката ни с природата, възможно ли е да я възстановим, и как се постига блажената хармония с изначалното.

„Бдим над нашия Рай, защото той крие в себе си надеждата ни, че няма да има вече изчезнали гори, птици, животни.” споделя Игната Василева, куратор на изложбата. Дървото на живота е представено с вековния дъб от село Книжовник в Източните Родопи – представител на едно от най-застрашените от изчезване природни местообитания – старите широколистни равнинни гори.

Share Button