Видео от целия свят

  • Стефан Хилербранд & Мери Maгсамен (САЩ), Натрупване, 2010

    Стефан Хилербранд & Мери Maгсамен (САЩ), Натрупване, 2010

  • Петър Уайтенбелгер (САЩ), Просто #1, 2011

    Петър Уайтенбелгер (САЩ), Просто #1, 2011

„Видео, видео пумпал“ e кураторски проект на Павлина Младенова - един от основните виновници за вече наложилия се Международен видео арт фестивал „Видеохолика“ във Варна. Срещаме се за първи път с нея по време на последната Нощ на музеите и галериите в Пловдив, когато проектът се представя за първи път с помощта на VIVACOM Фонд. Видеата ни впечатляват и ни се иска да ги покажем и на софийска публика, затова скоро след старта на VIVACOM Art Hall решаваме да ги представим там. 

3 тематични селекции – „Зона на доверието“, „Ръце“ и „Нагоре по стълбите, надолу по стълбите II“.

„Зона на доверието“ анализира авторското право като особена форма на взаимодействие между видео арт и кино. „Ръце“ представя символиката на ръцете на две нива – като обект и жест. „Нагоре по стълбите, надолу по стълбите II“ играе с обекта „стълби“ и неговите разностранни и противоречиви тълкования в движение и статика. Под общото име „Видео, видео пумпал“ селекциите имат собствен концептуален живот и представят движещия се образ в маниера на видео арта.

Видео творбите в проекта са от цял свят. Сред участващите артисти са Жан Габриел Перио (Франция), Къмхян Джонг (Южна Корея), Петър Уитънбергер (САЩ), Стефан Хилербранд & Мери Maгсамен (САЩ), Антъни Шраг (Обединено Кралство/ Канада) и други автори от Испания, Словения, Тайван, Турция, Дания, Италия, Германия, Индия, Холандия, Румъния, Унгария и Великобритания. България е представена от Нено Белчев и Бистра Льошавалие.

Освен в Нощта на музеите и галериите в Пловдив, „Видео, видео пумпал“ вече е показван и на международни форуми и събития в Гърция, Украйна и Южна Корея.

Share Button