Balcanology. Нова архитектура и градски феномени

  • DSC_8353

    DSC_8353

  • DSC_8353

    DSC_8353

Струва ни се, че темата за преосмислянето на градските пространства е изключително важна и адекватна, особено в бившия социалистически блок през последните две десетилетия. Можете ли да си представите София без паметника на Съветската армия или НДК? А сега опитайте да я видите без клекшоповете или новите кооперации, стъклените бизнес и административни сгради и моловете? Невъзможно.

Краят на комунизма носи след себе си неконтролирани форми на градски растеж, които трансформират урбанистичните структури и, разбира се, се отразяват върху културното самосъзнание на градовете. Често пъти последиците от този динамичен процес на промяна се проявяват в нови форми на урбанизация, които преформатират и актуализират идентичността на градовете – някъде успешно, другаде противоречиво, но винаги видимо и трайно.

VIVACOM Art Hall открива с архитектурна изложба, посветена именно на тези промени в съвременното общество. Изложбата „Balcanology. Нова архитектура и градски феномени“ представя работата на архитекти, урбанисти и активисти с динамичните процеси на трансформaция в градовете на Балканите след разпадането на социалистическите стопански системи, и по-точно с тяхното културнo, социалнo и политическo влияние в балканските държави. С примери от Белград, Букурещ, Котор, Пула, Прищина, София, Tирана и Загреб, инициаторите на проекта се опитват да подскажат, че предстои да се случат промении с емблематичната сграда на Телефонната палата в София.

Интересен акцент в изложбата са малко познатите, но изключителни по своя характер постройки от времето на югославския модернизъм, които влизат в директен диалог с представителите на съвременната архитектура. Идеята на куратора Кай Фьоклер, който има за цел да отвори нови теми за дискусия, е подкрепена от самото начало от фондация ERSTE и реализирана от Швейцарския архитектурен музей в партньорство с Архитектурен център Виена. Преди да дойде в България, пространствената експозиция е представена успешно в над 10 европейски държави.  „Balcanology. Нова архитектура и градски феномени“ e във VIVACOM Art Hall до 4 декември 2011 г.

 

Share Button